Естонски министър нарече Байдън „стара чанта“, подаде оставка

Коментарът му подкопавал сигурността на страната
9 ное 2020 14:05, Елка Василева
52
Естонски министър нарече Байдън „стара чанта“, подаде оставка
Снимка: архив, БГНЕС

Крайнодесният вътрешен министър на Естония Март Хелме подаде днес оставка, след като нарече Джо Байдън „стара чанта“, което предизвика недоволство на негови колеги в правителството, предаде Франс прес.

Хелме каза пред репортери, че напуска правителството, за да запази правителствената коалиция, но добави: „Не можете да ми запушите устата, никой не може“.

„Не направих нищо, с което да съм застрашил сигурността на Естония“, посочи той след предупреждението на министъра на отбраната, че балтийската държава зависи от американската помощ, за да гарантира сигурността си.

Хелме и неговият син – финансовият министър Мартин Хелме, които съответно са председател и зам.-председател на Консервативната народна партия на Естония, направиха коментарите в тяхното съботно радиошоу.

Още по темата

„Смятам, че не може да има съмнение, че тези избори са фалшифицирани“, каза Мартин Хелме“. „Ако това проработи, ако Тръмп бъде свален, американската конституция повече няма да действа“.

Март Хелме каза, че „дълбоката държава“ е помогнала на Байдън да спечели и го нарече „корумпирана стара чанта“, без да подкрепи думите си с доказателства.

Военният министър Юри Луйк посочи, че тези коментари „подкопават естонската сигурност и заплашват да влошат американско-естонските отношения“.

„С оглед на геополитическата ситуация на Естония отношенията ни със САЩ са жизнено важни“, добави Луйк, подчертавайки, че с такива думи със „сигурност“ подкопават правителствената коалиция.

След изборите през 2019 г. Естония се управлява от коалиция между Центристката партия, Консервативната народна партия и консервативната партия „Отечество“, припомня БНР.

Президентът Керсти Калюлайд предупреди, че коментарите на Хелме „разрушат“ отношенията със съюзници, от които естонската сигурност зависи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
Защо ми изстрихте коментара ? Защо не пишете за машините бнесени от Венецуела които броят само за Байден. И защо не пишете, че резултатите се броят в Германия и Испания?
47
1
 
0
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
За това имаме поговорката "ПРИСМЯЛ СЕ ХЪРБЕЛ НА ЩЪРБЕЛ"
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно . Доларчетата от САЩ към Естония може да спрат и това ще попречи на много министър да заделят от тях в личните си сметки. Това е направо трагедия и национална катастрофа . Черната офца се гони от стадото и се правят мили очички на офчаря докато се забрави неловката ситуация .
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко за Америка
44
2
 
0
 
! Отговори
Така и преди 3 години
Така е подал оставката,поне да си беше казал каквото му е на устата: ИЗКУФЯЛ ДЪРТАК.
43
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ***Явно за русофилските *** в България, да лъжеш като дърт римплянин е да си "мъжага". Така явно и те могат да се причислят към тази група. Няма лошо.
42
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовПич, кАжи нещо за това по какво разбра, че изборите в САЩ са незаконни. Вече ти знам всичките "оригинални" приказки за бащи, и пр тъ*отии.Няма да ти помогнат.
41
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 37Мише, баща ти громеше ли противниците та чл. 1ви за ръководната роля на Партията? Предлагаше ли се като сюлейман паси на луканов да я спаси от разпад?
40
6
 
1
 
! Отговори
Окупаторите вън! преди 3 години
Някакви руски аборти си изпускат нервите - на никого не му пука!
39
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е културно Хелме уличен жаргонтъй като гледам и той е стара чанта
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прав е ! и Няма нищо обидно в това - Стар е ,Много стар за да управлява Сащ и Света !на 78- 82 г - мозъка е Фалит ! та той обърква децата си и внуците си - Деменция старческа !марионетка на задкулисието , но дали и тях ще ги помни дълго ?
37
2
 
15
 
! Отговори
*** преди 3 години
Още има мъжаги във Естония.Браво на министър!
36
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовТака е, на такива като теб пълни ламери, нищо не разбиращи от законност на изборите и които подкрепят всеки, който руши демокрацията, такива като "Хелме" им пълнят душата.Само не разбрахме, какви доказателства за "фалшифицирането" на изборите е открил Хелме. Американските съдилища не откриват такива, тъй че е интересно къде и какви е открил той.
35
2
 
22
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Браво на Хелме!Достоен човек, а не нисък бкп другар като нашите евроатлантици начело с плевнелиев и паси.
34
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 24"Американските кандидат президенти минават задължително медицински прегледи..." - можеш ли да подкрепиш твърдението си с факти, защото в противен случай е лъжа.ПП. Не само в противен случай, а си е чиста демократична лъжа.
33
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Байдън си е демeнт отвсякъде. Супер забавно е да гледаш САЩ, които победиха комунизма, как се превръщат в марксистка държавица. Слизането от световната сцена ще им се случи изневиделица, което май не е лошо за нормалните, миролюбиви хора
32
3
 
7
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Естонците и те като българите са придобили слугинашки манталитет. Страх от Големият Батко, да не ги нашляпа, че са били непослушни;))) *** държавите, *** и народите, като им гледам министрите!
31
1
 
13
 
! Отговори
Март Хелме преди 3 години
Няма нужда да доказвам нищо, всички виждат, че лудия джо е корумпирана стара чанта и комунист.
30
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като му гледам снимката на този министър IQ-то му е съизмеримо с това на Тръмп.
29
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И у нас е пълно с такива "министри" членуващи в Тръмп обществото. Хубавото е че Байдън ще ги нахрани всички та чак ще им се доповръща.